Duik in uw familiegeschiedenis!
Waar komt u eigenlijk vandaan? Wie u bent vandaag kan veel te maken hebben met wie uw grootouders een eeuw geleden waren. Misschien was u wel in Australië geboren, als uw opa de boot niet gemist had. Het kan van belang of simpelweg leuk zijn om een stukje familiehistorie toe te voegen aan uw biografie. Een kleine schets van de familie waarin u geboren bent, kan net die extra dimensie aan uw verhaal geven. Maar waar begint u met zoeken?
Doe stamboomonderzoek!
Vroeger was het nog een behoorlijke klus om stamboomonderzoek te doen. Mijn vader heeft menig uur in een stoffig streekarchief doorgebracht en dan hadden wij nog het geluk dat onze familie zich sinds de 17e eeuw nauwelijks verplaatst heeft. Zet u toch aan het denken: zat reislust soms niet in de Kamphuis-genen? In de 18e eeuw waren vele Kamphuizen actief in de Veluwse papierindustrie, waarbij een zekere Dirk Kamphuis zelfs een weg in Apeldoorn naar zich vernoemd heeft gekregen. Leuk om te weten toch?
Tegenwoordig is het, dankzij vergevorderde digitalisering en een centrale online database een stuk gemakkelijker om onderzoek te doen naar uw stamboom. U hoeft uw huis niet meer te verlaten en surft simpelweg naar de website van het Centrum voor Familiegeschiedenis (voorheen: Centraal Bureau voor Genealogie): www.cbg.nl. Om complete familiedossiers in te zien moet u nog wel een bezoek brengen aan het CBG in Den Haag.
Ontdek meer over uw voorouders met een DNA-test
Veel van onze familiegeschiedenis ligt besloten in ons DNA. DNA-technologie is inmiddels zo ver ontwikkeld, dat iedereen zijn DNA kan laten testen. Het bedrijf MyHeritage verkoopt bijvoorbeeld een DNA-kit. Deze kit bestaat uit een wangstrijkstaafje dat u na gebruik op kan sturen naar het MyHeritage laboratorium. Binnen drie tot vier weken ontvangt u dan waardevolle informatie over uw familiegeschiedenis en etnische oorsprong. Zo wordt onder andere bepaald uit welke delen van de wereld uw voorouders afkomstig waren (geschatte etniciteit). Zo kan u als blonde kaaskop, Afrikaanse roots blijken te hebben.
Maak een genogram en tijdlijn
Om uw familiegeschiedenis goed in kaart te brengen kan het helpen een genogram te tekenen. Een genogram is een schematisch overzicht van een familiesysteem. In de geestelijke gezondheidszorg wordt het genogram gebruikt om verklaringen en oorzaken voor psychische problemen te vinden. Bij het schrijven van een levensverhaal kan het helpen om patronen te ontdekken en verbanden te leggen. Het geeft extra inzicht en kan helpen gebeurtenissen te duiden en begrijpen.
Een genogram bestaat uit drie of vier generaties en de onderlinge relaties worden middels symbolen weergegeven. Ook belangrijke familiegebeurtenissen, zoals verhuizingen, sterfgevallen of verbroken contacten kunt u opnemen in een genogram. Een voorbeeld van een genogram treft u hier.
Tot slot is het handig om een tijdlijn te maken met de belangrijkste gebeurtenissen. U zou zelfs kunnen overwegen die op te hangen in een studeerkamer of logeerkamer. Zo ziet u in één oogopslag waar de gaten in uw onderzoek en familiegeschiedenis zitten.