Herinneringen aan die mooie, moeilijke puberteit

Eerste liefdes, problemen met ouders, leraren en misschien wel politie! Was u het populairste meisje van de klas of verborg u zich achter dikke jampotglazen? U kreeg misschien uw eerste (bij-)baan, ging op vakanties en ontwikkelde ambities voor de toekomst. Misschien is uw puberteit een periode in uw leven, waar u niet vaak meer aan terugdenkt. Hieronder vindt u tips en vragen die uw geheugen een handje helpen. Ga er vooral associatief mee aan de slag. Herinneringen zijn als dominostenen. Als er één valt, volgen er vanzelf meer. En dan moet u met uw notitieboekje klaar zitten.

LUISTER NAAR UW VROEGERE IDOLEN

Welke idolen had uw generatie? Hingen er posters op uw kamer? Plakte u stickers in uw agenda? En welke muziek schalde door uw speakers?  Muziek doet veel met ons geheugen. De kans is groot dat u nog steeds naar die golden oldies luistert en dat u aan vele nummers leuke herinneringen hebt. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat muziek vooral herinneringen oproept aan dansen en autorijden. Dus waar danste u, met wie en waarom was u daar? En waarom reed u altijd die zelfde route met de auto? Dus stof die platenspeler af, haal die doos cassettebandjes van de zolder of vind een playlist vol nostalgie op Spotify. Schrijf vervolgens alles wat in u opkomt op!

HAAL DIE LIEFDESBRIEVEN TEVOORSCHIJN

Als er iets is wat u niet snel vergeet, dan is het de liefde die u gekend hebt in uw leven. Herinneringen aan mooie tijden komen vaak nog even spontaan aanwaaien, maar liefdesbrieven zijn een handige shortcut. Die heeft u vast nog ergens, want mooie woorden over u en wat u voor een ander heeft betekend, blijven altijd dierbaar. Heeft u nooit met parfum doordrenkte lippenstiftbrieven gekregen, kijk dan eens in oude schoolagenda’s en schoolschriften.

LOOP SAMEN MET EEN VRIEND(IN) VAN VROEGER DOWN MEMORY LANE

Heeft u nog wel eens contact met mensen met wie u vroeger op school zat? Of met een oude buurjongen of buurmeisje? Spoor ze op en spreek af in uw oude buurt. Niets garandeert een tornado aan herinneringen als de walk down memory lane. Zorg dat u al uw zintuigen de kost geeft. De geur van koeien kan u weer helemaal terugbrengen op de boerderij en met het luiden van de kerkklok is het weer zondagmorgen. Natuurlijk kan er een hoop veranderd zijn in de afgelopen decennia, maar ieder beetje herkenning telt. Zorg dat u alles opschrijft of bijvoorbeeld opneemt met de voice recorder op uw telefoon.

EXTRA VRAGEN TER OPFRISSING VAN UW GEHEUGEN

Wat voor een leerling was u op school?

Hoe bracht u uw vrije tijd door?

Wat zijn de leukste vakanties die u zich kan herinneren?

Hoe verliep uw eerste verliefdheid?

Met wat voor een hobby’s hield u zich bezig?

Waar droomde u van?

Wat voor een rol speelde godsdienst of spiritualiteit in uw leven?

Was u populair?

Tegen wat voor een problemen liep u aan?

Wie waren goede vriend(inn)en in die tijd en wat deed u samen?

Hoe zou u zichzelf als tiener omschrijven?

Hoe was uw gezondheid vroeger?

Share your thoughts