Herinnert u zich uw geboorte nog?
Herinnert u zich uw geboorte nog? Dat kan natuurlijk helemaal niet. Alhoewel… u heeft waarschijnlijk zoveel verhalen gehoord over die dag dat u wel aan iets moest denken bij het lezen van de vraag. Uw baby- en kindertijd is lang geleden, maar het is wel een gebeurtenis waar vaak verhalen over verteld worden. Zo heb ik zelf al duizend keer gehoord dat ik als tweejarige graag wilde weten wanneer mijn pasgeboren broertje bloemkool mocht eten. Traumatisch overigens voor mijn broertje: die wordt tot op de dag van vandaag nog misselijk van die muffe bloemkoollucht.
SPEUR NAAR GEUREN UIT UW JEUGD
Geur is een belangrijke prikkel voor uw geheugen. Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt dat geur een aanzienlijk sterkere reactie in het geheugen oproept dan de andere zintuigen. Zeventig proefpersonen werden blootgesteld aan zintuiglijke prikkels van popcorn, kampvuur en gras. Het zien van het plotselinge poppen van popcorn, het ruiken van versgemaaid gras en het geknetter van een lekker vuurtje. Alle prikkels riepen herinneringen op, maar bij het ruiken gingen de harten echt sneller kloppen. Dit komt, zo bleek uit hetzelfde onderzoek, doordat het deel van de hersenen waar geuren worden verwerkt direct naast de amygdala, het emotiecentrum van het brein, ligt. Dus speur naar die geuren uit uw jeugd. Bijvoorbeeld de geur van koeien of hooi, het parfum van uw moeder, gebakken koekjes of fermenterende kool.
Babyboeken, dagboeken, brieven en fotoalbums
Tegenwoordig leggen we met behulp van smartphones en social media ons hele leven vast. Herinneren was nog nooit zo gemakkelijk, maar vroeger waren die momenten spaarzamer. De baby- en kindertijd was bij uitstek een levensfase, waar zoveel mogelijk foto’s en video’s van werden gemaakt. Familiefoto’s, filmpjes van de eerste stapjes, schoolfoto’s en die schattige kiekjes van verjaardagsfeestjes. Als u de oudste in het gezin bent, heeft u een behoorlijke kans dat uw moeder een babyboek voor u heeft bijgehouden. Als u het tweede, derde of vierde kind was, mag u al blij zijn met de eerste paar bladzijden. Misschien hielden uw ouders ook wel een dagboek bij of schreven ze elkaar of anderen brieven? Zorg dat u alles vindt, prikkel uw geheugen en reconstrueer zo goed mogelijk uw kindertijd.
Praat met mensen
Uw eigen herinneringen en de aanknopingspunten die u vindt in het familiearchief vormen een mooi aanknopingspunt voor gesprekken met mensen die u vroeger kenden. Leven uw oude buren nog? Zij hebben u zien opgroeien. Spoor uw oude voetbalvrienden op of juist die ene jongen op school waar u altijd ruzie mee had. Praten met andere mensen levert vaak een waterval aan herinneringen op. Het ene verhaal volgt het andere verhaal en voor u het weet beleeft u uw kindertijd weer helemaal opnieuw. U kunt het ophalen van herinneringen ook goed combineren met het organiseren van een kleine reünie. Spelenderwijs en in combinatie met gezelligheid stimuleert u dat stoffige geheugen en herinnert u zich de leukste verhalen. Speel bijvoorbeeld het kaartspel ‘Openhartig’, een spel waarbij u elkaar vragen stelt over de tijd waarin u opgroeide.
Extra vragen ter opfrissing van uw geheugen
Welke verhalen werden verteld over uw geboorte?
Wie was erbij aanwezig?
Waar was het?
Was u welkom?
Zit er een verhaal achter uw naam?
Hoe was uw gezinssituatie?
Is uw gezinssituatie door de tijd veranderd en hoe was dit?
Wat voor een kind was u?
Had u broers en zussen?
Had u veel speelkameraadjes?
Wat vond u leuk als kind?
Heeft u wel eens straf gekregen?
Had u huisdieren thuis?
EXTRA GEHEUGENOPDRACHT
Probeer een stukje te schrijven in het handschrift zoals u vroeger op school geleerd heeft.