Hoe werkt het?

Vrijblijvende Kennismaking

Een boek laten schrijven over je leven is een bijzondere aangelegenheid. Dat laat je niet zomaar door iedereen doen. Daarom bellen we eerst uitgebreid of spreken we af voor een kop koffie. Zo weten we om te beginnen of het klikt. Tijdens de koffie inventariseren we wat je ideeën precies zijn en welk pakket daar het dichtst bij in de buurt komt. Misschien heb je wel heel veel dagboeken of wil je dat we ook vrienden en kennissen interviewen. Geen enkel probleem! Dan maken we gewoon een offerte op maat.

Overeenkomst

Als we allebei enthousiast zijn, maken we een overeenkomst waar belangrijke zaken zoals auteursrecht en geheimhouding goed geregeld zijn. Alleen nog tekenen en het boekje kan open!

Voorbereiden

We beginnen met een uitgebreide vragenlijst en een serie opdrachten, die jou helpen om een rode draad in je leven te ontdekken en belangrijke keerpunten te identificeren. Dit zorgt ervoor dat iedereen volledig voorbereid is op de interviews die volgen

Interviewen

De interviews zijn magisch. Hoe vaak komt het voor dat je in alle rust over je leven kunt vertellen? De hoogtepunten, de dieptepunten, de verbanden die je hebt ontdekt tussen je jeugd en je latere leven. Door uitgebreid te praten, kom je soms zelfs tot hele nieuwe inzichten. Je hoeft niet bang te zijn dat alles wat je zegt automatisch op papier komt te staan. Jij houdt de regie en mag altijd – ook achteraf nog – zeggen of iets wel of niet beschreven mag worden. Dus tijdens de interviews kun je in alle veiligheid vrijuit spreken.

Hoofdstukstructuur bepalen

Na de interviews bepalen we grofweg wat de opbouw van het boek moet worden. Kiezen we voor een chronologische hoofdstukverdeling? Of komt het verhaal beter tot zijn recht met behulp van flashbacks? Hoeveel tijd besteden we aan de vroege kindertijd? En eindigt het boek in het hier en nu? Of misschien al veel eerder? Door in een vroeg stadium een hoofdstukstructuur vast te leggen, zorgen we ervoor dat we samen op één lijn zitten. De hoofdstukken vormen een blauwdruk voor het te schrijven boek, waar we uitsluitend in onderling overleg van af zullen wijken. 

Schrijven

En dan gaan we voor je schrijven. Misschien hoor je een hele tijd niets. Wellicht ontstaan er gaandeweg vragen, waar je nog een e-mail of een telefoontje over krijgt. Zo snel mogelijk krijg je een hoofdstuk om te lezen. Word je blij van de toon van het boek? Hebben we de verschillende ‘personages’ goed neergezet en vind je het bijvoorbeeld prettig om over jezelf in de ik-persoon te lezen? 

Hoe lang het schrijven in totaal ongeveer gaat duren, hangt af van de afgesproken hoeveelheid woorden. Houd gemiddeld genomen rekening met een schrijfperiode tussen de 3 en 9 maanden (de korte biografie gaat natuurlijk sneller).

Lezen & feedback

Een spannend moment! De eerste versie van jouw verhaal is af en je mag het voor het eerst helemaal lezen. Deze leesronde is bedoeld om de feiten, zoals jij ze onthouden hebt, te controleren. Klopt het verhaal met jouw herinnering? Je bent vrij om details aan te vullen, scènes te schrappen of nieuwe belangrijke herinneringen toe te voegen. 

Laatste feedbackronde

We herschrijven het boek aan de hand van jouw feedback en laten het manuscript kritisch nalezen door een redacteur. Dan is het tijd voor de laatste feedbackronde. Zijn de nieuwe en gewijzigde stukken naar tevredenheid? Zie je nog laatste onjuistheden? Of is het boek nu helemaal perfect?

Definitieve tekstversie

Met de definitieve tekstversie in handen sta je voor een keuze (die je misschien al eerder hebt gemaakt): wil je het boek laten vormgeven (met foto’s) en drukken? Of wil je het manuscript opsturen naar een uitgever? Wij helpen graag met beide routes.

Veelgestelde vragen

Kijk hier voor de FAQ