Hoe werkt het laten schrijven van een biografie?

Je gaat een boek laten schrijven. De ene denkt nu: prima, ik hoor wel wanneer het klaar is en de ander gaat druk aan de slag met fotoalbums, archieven en het ophalen van herinneringen. Wat kun je van mij verwachten? Wat verwacht ik van jou? En hoe zorgen we er samen voor dat het een fantastisch mooi boek wordt?


Oriëntatie

Je wilt een boek laten schrijven en je denkt dat ik de perfecte vrouw voor die klus ben. Je neemt contact met mij op en vertelt me wat je grofweg in gedachten hebt. Je kunt daarbij de verschillende pakketten op de website als vertrekpunt nemen. Je krijgt van mij een offerte en verdere informatie en we plannen een vrijblijvende kennismaking van ongeveer een uur, digitaal of op locatie. Gedurende dit gesprek bespreken we je wensen, de mogelijkheden, eventuele aanpassingen op de offerte (bijvoorbeeld extra leestijd voor dagboeken of ander bronmateriaal) en de grove planning. Houd er rekening mee dat je gedurende het project voldoende tijd reserveert voor de interviews, het meelezen en de feedback. 


Voorbereiding

Je hebt besloten het avontuur aan te gaan. We plannen een eerste gesprek van 2,5 uur en je krijgt van mij flink wat huiswerk. Het geheugen heeft over het algemeen wat aansporing nodig om goed op gang te komen, dus zorg dat je al goed bezig bent geweest met herinneringen ophalen, voor het eerste interview. Je ontvangt tevens van mij een vragenlijst, zodat ik ons gesprek ook goed kan voorbereiden. De antwoorden en ook de andere bronnen die je wil dat ik lees, stuur je uiterlijk een week voor het eerste gesprek toe.


Eerste gesprek

We bespreken in vogelvlucht het hele boek. Is het een verhaal van wieg tot graf? Of wil je liever inzoomen op een specifieke fase of bepaalde thematiek in je leven. Het kan allemaal. Als we het boek in de volledige breedte besproken hebben en we houden nog tijd over, dan zoomen we alvast in op het eerste deel van je verhaal. Aan het einde van het eerste gesprek plannen we de vervolginterviews (grofweg iedere twee weken een interview).


Vervolginterviews

Ieder gesprek blikken we even terug op het vorige interview. Ben je nog wat vergeten, heb je een voortschrijdend inzicht en misschien heb ik ook nog vragen. Vervolgens gaan we verder met de rest van je verhaal.

Niet iedereen vertelt even gemakkelijk en sommige mensen hebben iets meer tijd nodig om hun verhaal goed op een rijtje te krijgen. Dat is geen enkel probleem. Als we er gaandeweg achter komen dat we extra gesprekken nodig hebben, dan plannen we die gewoon in (zie kosten extra interview).


Schrijven & feedback

Als alle interviews achter de rug zijn, ontvang je van mij een voorstel voor een verhaallijn, inclusief een plot en een thema. Samen schaven we daar misschien nog een beetje aan en als we het helemaal eens zijn, ontvang je van mij de schrijfplanning.

Je ontvangt zo snel mogelijk een eerste hoofdstuk, zodat je een idee krijgt van de stijl en het perspectief. Mocht je nog wat willen bijsturen, dan is dit je kans. Per 10.000 woorden krijg je vervolgens de gelegenheid om mee te lezen en feedback te geven.


Eindfeedback

Het boek is af! Lees het geheel goed door. Kloppen alle details? Ben ik niets belangrijks vergeten? Moeten misschien sommige namen veranderd worden of zijn er gekke dingen ingeslopen? 

Let op: redactie van het boek door een redacteur is niet inbegrepen, maar wel een optie natuurlijk. Afhankelijk van je wensen voor het boek (eigen boekenkast, self-publishing, vinden van een uitgever) kan ik je in contact brengen met een goede redacteur. 


Boek drukken of zelf uitgeven?

Zoek je een goede, betrouwbare partij om je boek te laten drukken of zelf uit te geven? Check pumbo.nl.