Een korte biografie laten schrijven

Zoekt u een uniek cadeau voor een bijzondere gelegenheid? Laat een korte biografie schrijven! Ieder mens heeft dat ene verhaal dat zo kenmerkend, levensveranderend of bijzonder is dat het een keer vastgelegd moet worden. Zo’n verhaal dat op iedere verjaardag weer ter sprake komt. U heeft uw bruiloft ook laten fotograferen door een professionele fotograaf, dus waarom niet ook een onvergetelijke ervaring vast laten leggen door een schrijver?

Dus zaten er verzetsstrijders bij uw opa op zolder of heeft uw moeder de Watersnoodramp meegemaakt? Is het liefdesverhaal van uw ouders onvoorstelbaar mooi of is het leven van uw familie voor altijd veranderd toen uw vader in de jaren zestig als gastarbeider naar Nederland gekomen

Hoe gaat het schrijven van een korte biografie in zijn werk?


Stap 1

Het begint allemaal met een kop koffie. De enige manier waarop een levensverhaal goed kan worden, is als de schrijver en de gebiografeerde goed met elkaar overweg kunnen. In een eerste gesprek bespreken we de ideeën voor het boek en komen we samen tot een plan dat bij uw verhaal en budget past. 

Stap 2

We gaan aan de slag! Foto’s, agenda’s, brieven, sms’jes, we trekken alles uit de kast om de verhalen te reconstrueren, maar waarschijnlijk zullen we vooral heel veel praten. U vooral en ik zal luisteren en uw verhalen opnemen. Interviews met anderen behoren uiteraard ook tot de mogelijkheden.

Stap 3

Op basis van ons gesprek liggen er verhalen op tafel, waar ik structuur en een goede spanningsboog in ga aanbrengen. Ik presenteer u met een grove verhaallijn (de beruchte rode draad) voor jouw verhaal, u geeft mij akkoord en ik ga voor u aan de slag.

Stap 4

Het schrijven van uw verhaal neemt 2 à 3 weken in beslag.

Stap 5

Als ik klaar ben met schrijven, mag u het verhaal lezen. U leest kritisch en geeft mij feedback op het geheel. Misschien komt uw beste vriendin niet helemaal goed uit de verf of kunnen we bepaalde details voor de lieve vrede toch beter weglaten. Mag allemaal! Dit wordt uw verhaal!

Stap 6

Na uw eerlijke feedback maak ik het verhaal in ongeveer 5000 woorden (20 boekpagina’s) af. We controleren het nog goed op stijl- en spelfouten en voeren de laatste correcties door.