Een luxe biografie laten schrijven

U heeft een enerverend leven achter de rug vol mooie avonturen, bijzondere gebeurtenissen en opmerkelijke hordes en omzwervingen. U wilt een boek laten maken waar niet alleen de anekdotes een mooie plek krijgen, maar u wilt een verhaal met betekenis, met een duidelijke opbouw, een plot en een thema.

Samen gaan we aan de slag om alle herinneringen boven water te krijgen en een duidelijke tijdlijn op te stellen. We nemen hier ruim de tijd voor. Welke verhalen zijn belangrijk om te vertellen en op wat voor een manier? We zullen met name aandacht besteden aan de grote, belangrijke en vormende momenten in uw leven. Vervolgens zullen we het verhaal met behulp van grappige, ontroerende en opmerkelijke anekdotes hieromheen weven. Het resultaat zal een boek zijn dat vriend noch familielid weg kan leggen, voordat het uit is. Kiest u voor de luxe biografie, dan weet u zeker dat het levensboek alle ruimte zal bieden om stil te staan bij uw volledige familiegeschiedenis.

Wat is de werkwijze bij een luxe biografie?


Stap 1

Het begint allemaal met een kop koffie. De enige manier waarop een levensverhaal goed kan worden, is als de schrijver en de gebiografeerde goed met elkaar overweg kunnen. In een eerste gesprek bespreken we de ideeën voor het boek en komen we samen tot een plan dat bij uw verhaal en budget past. 

Stap 2

We gaan aan de slag! U ontvangt van mij een uitgebreide vragenlijst om uw geheugen een beetje op weg te helpen, waarna ik bij u langs kom voor een aantal lange goede gesprekken. U zult vooral praten en ik zal vragen stellen en aandachtig luisteren. Indien nodig plannen we gesprekken met familieleden en vrienden om uw verhaal zo goed mogelijk vorm te geven.

Stap 3

Als de eerste gesprekken achter de rug zijn, ga ik aan de slag met de grove verhaallijn, waar ik structuur en een goede spanningsboog in aanbreng. Ik presenteer u deze opbouw en hoofdstukindeling, waarop u mij akkoord geeft om aan de slag te gaan. Misschien komen we ook tot de conclusie dat we nog meer gesprekken zullen voeren, dat ik een aantal dagen met u meeloop of dat we aanvullend archiefonderzoek willen doen.

Stap 4

Op basis van de structuur die we hebben bepaald, maken we een tijdsplanning. Afhankelijk van uw wensen, beschikbaarheid en verhalen kan het schrijven van de biografie 3 tot 12 maanden duren. Indien we een langer traject overeen komen, krijgt u periodiek van mij het manuscript te lezen om een idee te krijgen welke kant het op gaat.

Stap 5

Als ik klaar ben met schrijven, mag u het verhaal in zijn geheel lezen. U bent kritisch en geeft mij uw ongefilterde feedback. Misschien beseft u zich dat uw scheiding toch een grotere impact heeft gehad dan het verhaal nu suggereert of wilt u dat er wat meer in komt te staan over de reizen die u met de kinderen heeft gemaakt. Aan de eerste versie kan nog volop gesleuteld worden. Anders gezegd: de puzzel ligt nu op tafel, dus nu moeten we samen goed kijken welke stukjes er nog ontbreken.

Stap 6

Na uw eerlijke feedback maak ik het verhaal in 30.000 woorden (ongeveer 120 boekpagina’s tekst) af. We controleren het nog goed op stijl- en spelfouten en voeren de laatste correcties door.