Een ondernemersbiografie laten schrijven

Hoeveel ondernemersbiografieën heb jij als ondernemer al gelezen? Vast wel een paar, want het is prettig afkijken bij de groten der aarde. De biografie over Gerard Heineken bijvoorbeeld. Annejet van der Zijl schreef in 2014 ter ere van het 150-jarige jubileum van Heineken het levensverhaal van de man die zonder een greintje verstand van bier brouwen één van de grootste brouwerijen ter wereld begon. Of de ondernemersbiografie van Anton Philips, die zijn bedrijf door twee wereldoorlogen wist te slepen, maar ook behoorlijke missers maakte. 

Maar over wie zouden jouw werknemers en jouw zakenrelaties het liefste willen lezen? Gerard, Anton of… over jou! Doe jezelf en je bedrijf een biografie cadeau. Een biografie is de ultieme why (Start with why – Simon Sinek) en dé manier om mensen om je heen te inspireren. Dus heb je een paar roerige jaren achter de rug of zit er een jubileum aan te komen? Laat een biografie schrijven!

Hoe gaat het laten schrijven van een biografie in zijn werk?


Stap 1

Het begint allemaal met een kop koffie. De enige manier waarop een biografie goed kan worden, is als de schrijver en de gebiografeerde goed met elkaar overweg kunnen. In een eerste gesprek bespreken we je ideeën voor het boek en komen we samen tot een plan dat bij jouw verhalen, agenda en budget past. 

Stap 2

We hebben een fantastisch plan en we gaan aan de slag! Jaarverslagen, keynotes, foto’s, relatiegeschenken, agenda’s, we trekken alles uit de kast om de verhalen te reconstrueren, maar waarschijnlijk zullen we vooral heel veel praten. Jij vooral en ik zal luisteren en je verhalen opnemen. Interviews met derden behoren uiteraard ook tot de mogelijkheden.

Stap 3

Op basis van het onderzoek dat we hebben gedaan ligt er een grote brei aan verhalen en informatie, waar ik structuur in ga aanbrengen. Ik presenteer jou met een grove verhaallijn (de beruchte rode draad) voor jouw boek, jij geeft mij akkoord en ik ga voor je aan de slag.

Stap 4

Afhankelijk van de omvang van het boek die we hebben afgesproken, kan dit meer op een bescheiden rondreis door Europa lijken dan een stap. Het schrijven van jouw boek neemt enkele maanden tot een half jaar in beslag. Af en toe laat ik je een paar hoofdstukken lezen, zodat we zorgen dat we op de goede weg blijven.

Stap 5

Als ik helemaal klaar ben met schrijven is het jouw beurt en ook dat is een behoorlijke kluif. Je gaat kritisch lezen en mij feedback geven op het geheel. Misschien moet je familie toch een kleinere rol spelen en mag het ontslag van die werknemer wel iets minder breed uitgemeten worden. Mag allemaal! Het is jouw boek!

Stap 6

Na jouw eerlijke feedback maak ik het verhaal af. We controleren het nog goed op stijl- en spelfouten en voeren de laatste correcties door. Dit is het!

Publiceren of beperkte oplage?


Wil je het boek voor jezelf en de mensen in je omgeving? Of denk je dat je een verhaal hebt, dat een groter publiek verdient? Samen kijken we naar de mogelijkheden. Is er een geïnteresseerde uitgever, wil je uitgeven in eigen beheer of wil je alleen het boek laten vormgeven en naar de drukker sturen. Ik denk met je mee en help je bij alles.

Kosten


Je kan al vanaf 2500 euro een ondernemersbiografie laten schrijven. De exacte kosten voor het laten schrijven van een biografie zijn afhankelijk van veel factoren. Op basis van jouw specifieke wensen en budget kunnen we schuiven in de mogelijkheden en de kosten. Hoe meer je bijvoorbeeld zelf doet en meedenkt, hoe lager de kosten. Denk daarom vast na over:

  • wat staat er al op papier?
  • de lengte van het boek
  • hoeveel interviews zijn noodzakelijk?
  • bronnenonderzoek
  • interviews met derden
  • duur van het project
  • vormgeving
  • drukwerk
  • fotografie

 

Ben je enthousiast geworden? Laten we in ieder geval een kop koffie drinken en dan kijken we verder.

Zie je het boek al voor je in de boekenkast?