Publicaties

Achter het masker (2022)
Dave groeit op als een vrolijke, ondeugende jongen. Iedereen wil bij hem in de buurt zijn. Als hij er is, is het altijd leuk. In zijn hoofd heeft hij geen spastische cerebrale parese en zit hij ook niet in een rolstoel. Dave wil geen voorgeprogrammeerd leven met een beperking, hij wil zijn eigen keuzes maken. Als hij Winnie ontmoet, lijkt dat leven binnen handbereik. Zij heeft een gezond lichaam en kan zijn armen en benen zijn. Eindelijk echte privacy, geen vreemde handen meer op zijn lichaam én… liefde! Dave is nog nooit zo gelukkig geweest. Als dit kan, dan kan alles.
Als de relatie uitgaat, stort zijn wereld in. Hij raakt gedesillusioneerd en zijn belangrijkste bezit laat hem in de steek: zijn sterke geest. Hij ontwikkelt een angststoornis, durft niet meer alleen naar buiten en raakt ernstig depressief. Wat hij ook doet: de storm in zijn hoofd gaat niet liggen en de wereld om hem heen wordt kleiner en kleiner. Op een dag leest hij over Sterre, die ook droomde over kunnen lopen en een hoofd zonder onrust: ze stuurde haar rolstoel de Maas in.
‘Achter het masker’ is de indringende autobiografie van Dave Lenaards (1982), geboren met een lichamelijke handicap. Door het delen van zijn verhaal, hoopt hij het taboe weg te halen rondom ‘gehandicapten’ en depressiviteit.

In mijn tijd (2020)
Opa’s en oma’s zijn lopende encyclopedieën over vervlogen tijden. Huizen zonder badkamer, de politie reed in Porsches, lekker verantwoord afvallen met een sherrydieet, de opkomst van de discotheek, demonstraties tegen kernwapens en roken was heel gewoon. Ook in de trein en in het vliegtuig. Hoe leuk is het om samen met je opa of oma te praten over vervlogen tijden die soms ook verdacht veel op deze tijd lijken?
Met ‘In mijn tijd’ raak je met behulp van feiten, korte interviews, vragen en fotografie in gesprek met andere generaties over onderwerpen waar je normaal gesproken niet zo snel aan denkt. Om van elkaar te leren, om met elkaar te lachen en dichter tot elkaar te komen.

Niet van iedereen (2018)
Heb jij weleens naaktfoto’s en video’s van jezelf gemaakt en gedeeld met anderen? Waar zijn die foto’s nu?
‘Niet van iedereen – de hel die online shaming’ heet is het waargebeurde, taboedoorbrekende verhaal van Nikki Lee Janssen, geschreven door Silvie Kamphuis. Haar pikante foto’s en filmpjes werden via Facebook en Dumpert verspreid nadat een cybercrimineel haar Dropbox hackte. Zonder schaamte of terughoudendheid vertelt ze hoe dat je kapot kan maken in een online wereld.Een indrukwekkend relaas en handboek ineen, vol tips en tricks en bijdragen van professionials, onder wie Peter R. de Vries, Sven Koopmans (Tweede Kamerlid VVD), Royce de Vries (advocaat) en Frank Baalbergen (ICT Security Specialist).
”Het boek van Nikki heeft alles in zich. Ik heb het in één adem uitgelezen en voelde de woede en verontwaardiging met elke regel van haar lotgevallen weer opborrelen. Er is moed voor nodig – veel moed – om zo’n boek te schrijven. […] Haar boek is bedoeld als een getuigenis, een aanklacht, maar zeker ook als een aanmoediging voor al die toekomstige slachtoffers om wel door te gaan, wel die strijd te leveren. Omdat het echt wel kan. Omdat het moet. Omdat er iets moet veranderen.” – misdaadverslaggever en schrijver Peter R. de Vries

Hoe bouw je een hunebed? (2018)
In het jaar 2002 bouwde Martijn Aslander een hunebed. En niet zomaar een hunebed, maar het grootste hunebed ter wereld. In zestien dagen tijd, slechts geholpen door palen en touwen en een heleboel helpende handen (sommige projecten zijn letterlijk te zwaar om in je eentje van de grond te krijgen).
Het was natuurlijk een nogal waanzinnig plan. Enigszins naïef misschien ook. En een vlucht uit de realiteit, wellicht. Maar het was veel meer dan dat! Soms realiseer je je pas vele jaren later, in retrospectief, welke functie een bepaalde keuze of stap in je leven heeft gehad. Zeventien jaar na dato beseft Martijn pas ten volle in welke mate de bouw van het hunebed inclusief de hele organisatie eromheen hem heeft gevormd, hoe zijn veerkracht en de mindset waarmee hij tegenslagen als kansen benadert, zich daar hebben ontwikkeld.
In dit boek beschrijft Martijn hoe je liefdevol omgaat met langdurige tegenslag en tegenwerking als je iets onmogelijks voor elkaar wilt krijgen. Het verhaal is op meerdere manieren te lezen, als een spannend jongensboek maar ook als een boek vol waardevolle levenslessen en creatieve oplossingen.

Belevingsgerichte zorg aan huis
Hoe wil jij verzorgd worden als je ouder bent? Zorgvuldig weggestopt in een zorginstelling, waar je je moet voegen naar de regels en gebruiken van het zorgsysteem waarin je bent opgenomen? Of in je eigen huis, met een toegewijde zorgverlener die je aanvult, waar je steken laat vallen, maar die in jouw wereld stapt en zich aanpast aan jouw behoeften, zowel fysiek als mentaal?
Het is ruim tien jaar geleden dat Roelie Roorda besloot om zzp’er in de zorg te worden. Haar boek Belevingsgerichte zorg aan huis is een pleidooi voor warme, op de persoonlijke behoeften toegesneden thuiszorg. Het beschrijft hoe Roelie de zorg in Epe en omgeving in de afgelopen jaren op unieke wijze heeft vormgegeven. Haar verhaal wordt geïllustreerd door bijzondere relaties met cliënten, die op haar bouwden. Niet alleen voor lichamelijke zorg, maar ook voor waardigheid, warmte, veiligheid en sociale betrokkenheid. Van verse bloemen in de kamer tot een glaasje port in Café de Posthoorn tot het organiseren van dat laatste, memorabele verjaardagsfeest. Roelie geeft haar cliënten de waardigheid en de oude dag die iedereen verdient en levert het bewijs dat echt warme thuiszorg heel goed mogelijk is.

Gevallen Helden
Gevallen Helden, vliegtuigcrashes in de gemeente Epe 1940-1945 is geen boek dat van de ene op de andere dag is verschenen. Al in 1995 startte Epenaar Gerrit Kamphuis met onderzoek naar de vliegtuigcrashes die in de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Epe hebben plaatsgevonden. Stichting Broken Wings `40-`45 en Uitgeverij Gelderland besloten vervolgens zijn boek uit te brengen. Een unieke bundeling met uitgebreide achtergrondinformatie, geschreven door Silvie Kamphuis en afbeeldingen van alle vliegtuigcrashes.
Biografieën
Omwille van privacy zijn boekcovers en informatie niet beschikbaar.

