‘Sexy isn’t a shape, it’s an attitude’

Een biografie laten schrijven duur? Tijdrovend? Dat kan, maar dat hoeft helemaal niet. Bij een portret kiezen we een kenmerkende gebeurtenis en zetten die voor je op papier. Op A1-formaat wel te verstaan. Leuk als cadeau, leuk voor aan de muur, leuk als herinnering. Bekijk hieronder het voorbeeld van Kelly.

 

Voorbeeld levensverhaal - portret van Kelly
Design: www.poppyonto.com

Kelly checkt snel nog even haar tas, voordat ze de voordeur achter zich dicht trekt. Make up, shampoo, kleding, check, check, check. Ze heeft alles! Ze heeft rustig aan gedaan vandaag, want morgen wordt weer een lange dag. Maar nu eerst een meidenavond met Anastasiya, die al enthousiast vanuit de auto naar haar zwaait. Ze gooit haar tas in de kofferbak en samen zetten ze koers richting het huis van haar beste vriendin. Zonder Anastasiya had haar leven er nu heel anders uitgezien. Zonder die stomme ziekte van Lyme had haar leven er heel anders uitgezien. Ze lacht en drukt het gaspedaal wat verder in. Het leven ziet er eigenlijk best fantastisch uit!

Zonder die stomme ziekte van Lyme had haar leven er heel anders uitgezien.

Aangekomen bij Anastasiya ploft ze op de bank.

‘Ik heb wel zin in morgen. Jij?’  Morgen moeten ze om 9.00 uur bij Magna Fashion in Amsterdam zijn. Sinds anderhalf jaar is Kelly model. Plussize model wordt ze genoemd om het verschil met het standaard magere model te duiden. Ze heeft niet altijd maat 44 gehad, maar op haar 24e werd ze ernstig ziek. Na een hel van ruim een jaar kwam eindelijk een diagnose: de ziekte van Lyme. Ze kreeg een flinke dosis antibiotica en het dikmakende middel Prednison voorgeschreven. Ondanks dat ze te ziek was om te eten, kwam ze in korte tijd 23 kilo aan. Gelukkig had ze aan haar beste vriendin een geweldig voorbeeld hoe je een paar extra kilo’s moet dragen. Met trots!

Gelukkig had ze aan haar beste vriendin een geweldig voorbeeld hoe je een paar extra’s kilo’s moet dragen.

‘Zeker zin!’ antwoordt Anastasiya, terwijl ze voorzichtig een handvol nagellakflesjes op de salontafel legt. Ze worden meestal samen geboekt door Magna Fashion, zodat ze zich ook samen kunnen voorbereiden. ‘s Avonds de haarmaskers, scrubs, epileer sessies en nagelverzorging en de volgende dag om 6.30 uur vanuit Enschede richting Weesp. Nadat Kelly gescout was door het castingbureau van Anastasiya, had haar beste vriendin haar snel de kneepjes van het vak bijgebracht. Persoonlijke verzorging, poses, gezichtsuitdrukkingen en ook de zakelijke kant. Anastasiya was niet voor niets Miss Top of the World Plussize 2016.

Anastasiya was niet voor niets Miss Top of the World Plussize 2016.

De volgende dag in de studio van Magna Fashion staat alles al klaar. Ze kunnen meteen door naar de visagie en rond het middaguur staat een uitgebreide lunch klaar. De fotograaf is professioneel zoals altijd en ondanks het harde werken, voelt de hele dag als een traktatie.

‘Toch onderschatten veel mensen dat modellenwerk’, verzucht Kelly aan het einde van de dag. ‘Beetje lachen, zwoel kijken en klaar, denken de meesten, maar ik nodig ze van harte uit om een dagje in mijn schoenen te staan.’

Anastasiya lacht. ‘In je kneiterhoge naaldhakken bedoel je!’

‘Precies en zeker met een paar kilo’s meer is dat nog zo makkelijk niet.’

‘Ben jij blij met je foto’s?’ Anastasiya kijkt Kelly vragend aan, maar Kelly haalt haar schouders op.

‘Ik heb er een paar gezien, maar het maakt me niet meer uit. Als de klant blij is, ben ik blij.’ Het is 18.00 uur als de dames weer in de auto stappen.

‘Morgen weer aan de slag bij Paprika?’ vraagt Anastasiya, terwijl ze de auto de oprit opdraait. Kelly leunt met haar hoofd tegen het raam. Ze is kapot. Een dag als vandaag hakt er nog altijd flink in, want de Lyme drukt nog steeds zwaar op haar leven. Extreme vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn.

Veel vrouwen leven in de veronderstelling dat hun lichaam niet voor mooie jurken gemaakt is.

‘Nee, morgen is een rustdag. Overmorgen Paprika.’ Paprika is een plussize winkel in Enschede, waar Kelly sinds kort werkt. Het doet haar ergens denken aan haar werk als life coach, voordat ze ziek werd. Bij Paprika krijgt ze de kans om vrouwen te stimuleren trots op zichzelf te zijn en van hun lichaam te houden. Iedere keer dat een klant naar buiten loopt met een prachtige jurk, voelt als een overwinning. Veel vrouwen leven in de veronderstelling dat hun lichaam niet voor mooie jurken gemaakt is.

‘Denk je dat het schoonheidsideaal daadwerkelijk aan het veranderen is?’ Kelly kijkt Anastasiya vragend aan, terwijl haar vriendin soepel de auto langs een vrachtauto stuurt. ‘In het algemeen, bedoel ik. Denk je dat mensen inmiddels anders naar vollere vrouwen kijken?’

‘Sexy isn’t a shape, it’s an attitude’

Anastasiya denkt even na, voor ze antwoordt: ‘Misschien wel, maar ik denk dat we nog een lange weg te gaan hebben.’ Kelly zwijgt en knikt. Haar vriendin heeft gelijk. Zolang ze als vollere vrouw nog 100 euro moet betalen voor een fatsoenlijke BH is de gelijkheid nog ver te zoeken. Afwezig tikt ze op haar telefoon haar Instagram open en grijnst naar haar profieltekst.

‘Sexy isn’t a shape, it’s an attitude’, leest ze hardop.

‘Hell yes!’ roept haar vriendin naast haar. Hell yes blijft het de rest van de weg naar huis galmen in Kelly’s hoofd. Wie had gedacht dat een hardnekkige ziekte als Lyme haar zoveel plezier en zelfvertrouwen zou bezorgen?

 

Wilt u ook een portret laten schrijven?

Stuur een mail naar mail@eenboekjeopen.com of bel Silvie op 0645636768.

Share your thoughts