Waarom u nu moet beginnen met het schrijven van uw levensverhaal

Heeft u wel eens gedacht over het schrijven van uw levensverhaal? Voor uzelf, voor uw vrienden, voor uw kinderen en straks ook uw kleinkinderen? Denkt u er dan over om nu te beginnen met schrijven? Of voelt u de neiging te wachten tot het leven wat meer af is? Dat klinkt logisch. We houden van ronde verhalen, met een duidelijk begin en een duidelijk einde. Het enige probleem is: u kan geen boek meer schrijven als het leven voorbij is.

Begin vandaag aan uw biografie

Begin gewoon nu met het schrijven van uw levensverhaal. Zonder tijdsdruk, met uw herinneringen nog relatief vers in uw geheugen. Beschouw het als een nieuwe hobby, een perfecte bezigheid voor de zondagmiddag of juist de dinsdagavond als de kinderen in bed liggen. U kunt zich richten op de periodes van uw leven waar u graag aan terug denkt of waar u toevallig mee geconfronteerd wordt in het leven. Moet u de zolder opruimen, omdat het dak geïsoleerd wordt? Neem dan die oude doos met schoolagenda’s en fotoalbums mee naar beneden. Komt u uw eerste liefde tegen op straat? Maak meteen een koffieafspraak en neem uw notitieboekje mee (of zet stiekem de voicerecorder op uw smartphone aan). Spelenderwijs verzamelt u op deze manier je herinneringen.

Maar ik heb helemaal geen interessant leven

Veel mensen denken het, maar het is nooit waar: ‘ik heb helemaal geen interessant leven’. Interessant voor wie? Als u uw leven deelt met mensen die om u geven, is het altijd de moeite waard om uw levensverhaal op papier te zetten. Veel mensen denken bij het schrijven van een boek, meteen aan het publiceren van een boek, maar u kunt uw levensverhaal eenvoudig in beperkte oplage laten drukken voor uitsluitend familie en vrienden. En de kleinkinderen zijn straks echt wel benieuwd naar de eerste liefde van opa of oma. Of naar een leven zonder smartphone.

Maar ik kan helemaal niet schrijven

Of u kunt schrijven is helemaal niet belangrijk. Het belangrijkste is dat u op ontdekkingstocht gaat. Dat u gaat graven in uw geheugen, tussen uw spullen en op plekken waar u al lang niet meer geweest bent en dat u bijzondere vondsten doet! En ja, die schrijft u dan vervolgens op, maar over vorm en stijl hoeft u zich nog geen zorgen te maken. In ieder geval niet in die eerste fase van het schrijven van uw levensverhaal. Natuurlijk kunt u als u uw levensverhaal gereconstrueerd hebt hulp inschakelen om de rode draad te vinden, een structuur op te bouwen en een goed leesbaar verhaal op papier te krijgen.

Kunt u wel een stappenplan gebruiken?

Bent u enthousiast geworden over het schrijven van uw levensverhaal, maar kunt u wel wat hulp gebruiken. Lees dan ook de volgende blogs voor een stappenplan, tips en inspiratie. Wilt graag persoonlijke hulp? Neem dan vrijblijvend even contact met me op of kijk hier voor de mogelijkheden voor een strippenkaart voor coaching.

 

Share your thoughts