levensverhaal laten schrijven door een boekje open

Wat wilde u worden als u later groot zou zijn?

Uw levensverhaal op papier zetten is een behoorlijke klus. Start met actief herinneringen ophalen voordat u aan uw biografie begint te schrijven. Herinneringen aan uw pubertijd bijvoorbeeld. Lees tips in dit blog.

Herinnert u zich die fase nog? Dat uw onbezorgde leventje voorbij was en dat het tijd werd om aan de toekomst te denken. Wat wilde u worden? Wat waren uw dromen, waar lagen uw interesses en hoe was u van plan uw geld te verdienen? Misschien had u andere verantwoordelijkheden dan werk. Misschien lag het moederschap in het verschiet of zorg voor familieleden. Dit blog gaat over de periode in uw levensverhaal, waarin u vooruit blikte op het leven dat u zou gaan leiden en wat daarvan terecht is gekomen. Schrijf uw herinneringen ergens op, want dit kunt u straks allemaal gebruiken voor het schrijven van uw levensverhaal. 

WAT WAREN UW AMBITIES?

Afhankelijk van de tijd, uw omgeving of de maatschappelijke klasse waarin u opgroeide had u keuzes te maken over hoe u uw leven wilde leiden. Wilde u kinderen en ambieerde u het ouderschap of wilde u studeren of zo snel mogelijk de kost verdienen? Hadden uw ouders misschien een bedrijf waarin u mee kon werken en zou u in hun voetsporen treden? Of had u een uitzonderlijk talent? Was u een Johan Cruijff of een begiftigd gitarist? Deels worden onze ambities ingegeven door onze mogelijkheden, maar we dromen ook veel. Wat voor tekeningetjes priegelde u in uw schoolschrift? Droombeelden van verre reizen? Welke opleiding heeft u gedaan en hoe heeft dit voor u uitgepakt? Heeft u uw ambities gaandeweg bijgesteld en hoe kwam dit?

Probeer een tijdlijn te maken van uw veranderende doelen en ambities en vergeet niet ook de factoren die van invloed waren daarbij weer te geven.

STUDIEBOL OF LOSBOL?

Hoe belangrijk was school voor u? Was u een ijverige leerling, een echte studiebol? Of ging u liever lol trappen met uw vrienden of aan de slag met uw hobby’s? Ging het leren u gemakkelijk af of had u bijscholing nodig? Waar was u goed in op school en leerde u ook dingen buiten school? Denk daarbij aan sport, muziek, een bijbaan, boeken of een ambacht.

Zoek oude rapporten en diploma’s op en lees de adviezen van uw docenten en studiebegeleiders. Denk na over hoe dit later heeft uitgepakt in uw volwassen leven. Heeft u misschien kansen laten liggen? En is dat erg of zijn daar andere mooie dingen voor in de plaats gekomen?

LEVEN OM TE WERKEN OF WERKEN OM TE LEVEN

Speelde ambitie een grote rol in uw leven of was het ondergeschikt aan andere zaken? En wat waren die andere zaken dan? Iedereen heeft geld nodig om te leven, maar geld en de bijbehorende macht en status is niet voor iedereen even belangrijk. Wat geldt voor u? Wat waren de belangrijkste drijfveren in uw leven en wat maakte u gelukkig? Speur naar oude cv’s of motivatiebrieven of blader door oude werkagenda’s. Praat ook eens met oud-collega’s of uw baas van vroeger. Wat voor een indruk heeft u achtergelaten als werknemer?

Bekijk uw tijdlijn en beoordeel uw werk-privé balans door uw leven heen. Is het consistent? Of is er op een gegeven moment verandering in gekomen? Wat heeft dat keerpunt veroorzaakt? Probeer ook terug te denken aan een werkgerelateerd conflict en probeer te omschrijven wat er gebeurde, hoe u zich voelde en hoe u het heeft opgelost.

EXTRA VRAGEN VOOR UW LEVENSVERHAAL

Met welke ambitie startte u met studies en opleidingen?

Welke opleidingen heeft u gedaan?

Hoe verliepen uw studies?

Heeft u uw ambities gaandeweg bijgesteld?

Wat voor een soort student was u?

Wat was uw eerste serieuze baan?

Welke verschillende werkgevers heeft u gehad?

Heeft u ooit gewerkt als zelfstandige?

Bent u wel eens werkeloos geweest en om welke reden?

Wat voor rol speelde werk in uw leven?

Hoe belangrijk was geld in uw leven?

Wat waren uw belangrijkste drijfveren?

 

Dit artikel is ook verschenen op www.yarden.nl.

 

Wilt u hulp bij het schrijven van uw levensverhaal?

Stuur een mail naar mail@eenboekjeopen.com of bel Silvie op 0645636768.

Share your thoughts